Nyheters
/
Vi svarar aldrig: "Nej, det går inte!"

Vi svarar aldrig: "Nej, det går inte!"

Grönt Maskin og RJ Maskiner är bland skandinaviens största på lantbruksmaskiner och utrustning för allt som har med radkultur att göra. Med dem får du utrustning för allt från jordbearbetning, precisionssådd och plantering – till skörd, sortering, packning och annan efterbehandling. Och med sitt stora reservdelslager och sina skickliga proffs ser Grönt Maskin till att arbetet går smidigt för dig.

 

– Vi har ett stort och brett produktsortiment inom Grønt Maskin. Vår huvudsakliga verksamhet är maskiner för att odla grönsaker, potatis, bär... Ja, i princip allt som odlas i rader, förklarar försäljningschef Per Brun. –Dessutom hittar du utrustning för bevattning, gödsling och gödsel här hos oss. Allt vi levererar har med livsmedelsproduktion att göra.

 

Våra maskiner och utrustning ska vara välanpassade till den skandinaviska marknaden

 

– I det här landet har vi kortare säsonger, mycket kortare tidsfönster och andra tilldelningar av markerna än vad de har nere på kontinenten, påpekar försäljaren Rolf Gjølstad. – Det ställer givetvis stora krav på driftsäkerheten hos de maskiner vi levererar, eftersom vi inte vill riskera att de plötsligt stannar mitt i ett hektiskt arbetspass. Vi måste därför ha duktiga och kvalitetsmedvetna leverantörer som är villiga att anpassa sina produkter efter våra norska bönders behov.

 

Rolf Gjølstad, Grönt Maskin

– Och har du de leverantörerna i Grönt Maskin och RJ Maskiner?

 

– Ja, det är just därför vi har valt just dem till våra leverantörer, ler säljaren Vidar Børsebakke. – De är duktiga, flexibla och villiga att satsa på den lilla och speciella marknaden här uppe i norr.

  

Nördig lantbruksmiljö på Grönt Maskin och RJ Maskiner

 

En stor del av Grönt Maskins säljare ägnar tid åt att diskutera och svara på frågor från sina kunder.


– Många av våra kunder har speciella behov, och då funderar vi på om detta kan lösas genom att låta göra anpassningar hos leverantören eller fixa ute i vårverkstad, säger säljaren Dag Fredrik Eftedal. – Vi har en väldigt nördig lantbruksmiljö här i huset, och vi kan tillföra denna kompetens till våra produkter. Det är därför vi aldrig svarar kunder med ett: "Nej, det går inte!". Och vi känner att de värderar det högt.

 

Boskapsgödsel är en värdefull resurs

 

Hos Grönt Maskin og RJ Maskiner får du också allt du behöver inom gödsel och flytgödsel: Pumpar, separatorer, gödselblandare, tankbilar, slangspridningssystem - you name it.

– Jag har uppfattningen att dom svenska och norske producenterna verkligen har fått upp ögonen för hur värdefull resurs boskapsgödseln är. Inte minst för att priset på konstgödsel hela tiden stiger, säger Rolf. – Och vi på Grönt Maskin och RJ Maskiner vet hur man använder sin boskapsgödsel på bästa sätt. Inom detta område kommer myndigheterna hela tiden med nya krav, men då ofta med nya bidragsordningar. Därför är det också viktigt för oss att ha en överblick över vilken typ av utrustning som är subventionerad var i landet, så att vi kan informera våra kunder om detta.

 

Dag Fredrik Eftedal, Grönt Maskin

Från det enkla till det mest avancerade inom bevattnings- och sprututrustning

 

Dag Fredrik ansvarar för sprutor och utrustning till dessa på Grønt Maskin.


Vi är specialiserade på allt från välfungerande, pålitliga små sprutor för frukt och bär till de mycket stora och avancerade; med vätskekontroll och gps-kontroll, konstaterar han. – Dessutom har vi specialmunstycken med riktigt avancerad teknik för alla förhållanden.

– När det gäller bevattning har vi allt från de minsta bevattningsvagnarna till de största pivotsystemen för fast bevattning, säger försäljaren Tor Grimstad. Han och Rolf ansvarar för bevattnings- och gödselprodukterna för Grönt Maskin. 

Vissa distrikt i det här landet har de senaste åren haft för lite nederbörd under odlingssäsongen, så behovet av bevattning har varit kraftigt ökande bland dem som odlar gräsfoder och spannmål. Och om du odlar grönsaker måste du bara ha ett ordentligt bevattningssystem.

 

Vi måste alltid ligga före

 

– Sakndinaviska bönder är väldigt bra på att hålla sig informerade om nyheter och produktutveckling inom vår bransch, konstaterar Tor. – De är mycket måna om hur de ska utnyttja sin jord och sina resurser på bästa sätt, både vad gäller kvalitet och volym på sina grödor. Därför är det viktigt att vi på Grönt Maskin och RJ Maskiner ligger i framkant och håller oss uppdaterade. Så att när de kommer och berättar om något nytt de hört talas om på utrustningssidan är vi redan välinformerade och kan ge dem råd.

 

Stort och omfattande reservdelslager

 

– Någon gång går något sönder, och det händer ofta medan man är mitt uppe i något som måste göras snabbt, säger Per. –Då är det viktigt att din leverantör har en bra verkstad och ett stort välsorterat reservdelslager. Det har vi båda hos RJ Maskiner i Sverige och hos Grönt Maskin i Norge. Här finns delar för mellan 25 och 30 miljoner kronor.

Per Brun, Grönt Maskin

 Unik kompetens bland personerna i verkstaden

 

– Ett bra reservdelslager är viktigt för våra kunder. Det samma gäller att ha tillgång till en bra verkstad, framhåller Vidar. Han ansvarar för Grönt Maskins försäljning av maskiner och utrustning för allt från jordbearbetning och borrformning, sådd, plantering, kalkning – till radrensning, ogräsbränning och skörd av de olika radgrödorna. Om du själv är en skicklig mekaniker kan du nog köra och vända lite på våra maskiner. Men det blir svårt för dig att ställa in dem korrekt. Vårt folk i verkstaden däremot; de arbetar på dessa maskiner varje hektisk dag. Deras kunskap sträcker sig från den mekaniska, hydrauliska och elektroniska utrustningen till den agronomiska, så de vet hur man ställer in våra maskiner och utrustning så att du får den allra bästa effekten av det.

– Ja, vi har en väldigt unik kompetens här i huset, konstaterar Per. – Och det är av stor vikt för oss att ha så duktigt verkstadsfolk som är stolta över att allt vi levererar ska fungera optimalt; med en drifttid på så nära 100 procent som möjligt.

Men vad gör man när kunden som behöver hjälp befinner sig på en helt annan plats i Norge?


– Då skickar vi ut en man med ett flygplan och en resväska till dem, svarar Dag Fredrik.

– Grönt Maskins och RJ Maskiners huvudsakliga verksamhet är att leverera lantbruksmaskiner och utrustning till allt som odlas i rader, säger försäljningschef Per Brun. 

Allt vi levererar har med livsmedelsproduktion att göra.

Spännande nyheter

Avveckling av RJ Maskiner AB

Berätta mer

Vi svarar aldrig: "Nej, det går inte!"

RJ Maskiner är bland skandinaviens största på lantbruksmaskiner och utrustning för allt som har med radkultur att göra. Med dem får du utrustning för allt från jordbearbetning, precisionssådd och plantering – till skörd, sortering, packning och annan efterbehandling. 

Berätta mer

Från tallskog till potatisfält

Even har stora ambitioner för växtproduktion på Silkebækken. 2021 ökade han produktionen genom att använda ett nytt odlingsfält. Åkern har zonindelning som de flesta andra potatisbönder bara kan drömma om.

Berätta mer

– Jag har inte ångrat detta en sekund!

I dag har Stig Gammelsrød två Bauer T61 bevattningsvagnar på sin gård i Rygge i Østfold, Norge. Han är mycket nöjd med både dem och den service han får av återförsäljaren Grönt Maskin.

Berätta mer

Allt vi gör handlar om mat

Det är kanske inte självklart i vårt namn, men allt vi på RJ Maskiner och Grønt Maskin gör har med livsmedelsproduktion att göra, säger försäljningschef Per Brun, och berättar ivrigt om hur företaget nu satsar ytterligare genom att erbjuda allt du behöver av maskiner och utrustning för potatisproduktion.

Berätta mer

DOWNS CropVision®

Is a new generation optical sorter for unwashed potatoes. Fitted with the latest technological innovations, it allows a qualitative sorting of the potatoes at high speed before sorting them (to 100t/h).

Berätta mer

Våra leverantörer