Nyheters
/
Från tallskog till potatisfält

Från tallskog till potatisfält

Vi tog en tur till växtproducenten Even Saxrud Knutsen en fin dag i slutet av juli 2021. Efter några dagars regn har vi till slut uppehåll. Even har fullt upp med att spruta så mycket av sina 1000 tunnland potatis som möjligt innan det börjar regna igen. Den unge bonden, som är utbildad byggmästare, har arbetat heltid på gården sedan 2017, men det var först 2019 som han formellt tog över. Föräldrarna är fortfarande aktivt delaktiga i verksamheten, som förutom ca. 100 hektar potatis och 150 hektar spannmål, inklusive en besättning värphöns. Utöver familjens egen arbetskraft sysselsätter gården fem polska arbetare, som varit knutna till gården sedan ett antal år tillbaka.  

 

Stora ambitioner 

Even har stora ambitioner för växtproduktion på Silkebækken. 2021 ökade han produktionen genom att använda ett nytt odlingsfält. Åkern har zonindelning som de flesta andra potatisbönder bara kan drömma om. Där det förra året fanns tät tallskog har en granne odlat en lång och rektangulär åker på cirka 100 hektar. Even har fått arrende på marken och ska odla spannmål och potatis längs Glommas strand.

 

Beroende av bevattning 

Vill man lyckas med potatis på den sandiga slamjorden längs Glomma är man beroende av bevattning. Om bevattningen hade skett medhjälp av vanliga bevattningsvagnar hade Even behövt fem-sex stycken bara för denna åker. Växtproducenterna bestämde sig därför snabbt för att pivot-bevattningskulle vara det mest praktiska. De kontaktade en av våra experter på bevattningsutrustning, Rolf Gjølstad, för att fråga om råd.  

  Expertis och uppföljning

 

Vi har många bevattningsvagnar från Bauer och har därför haft god kontakt med Rolf genom åren. Vi vet att han följer upp ordentligt och att han förstår att utrustningen måste fungera under säsongen. När något var fel tidigare i år ringde vi honom klockan tio på fredagskvällen. Lördag morgon vid niotiden stod han på gården för att hjälpa till att lösa problemet. Sådan service betyder mycket mer än vilket märke som är på produkterna, säger Even. Familjen är trogna kunder hos Felleskjøpet av samma anledning. De har sex John Deere-traktorer och bra förhållanden med verkstäderna i Flisa och Hamar.  

Med så mycket drift som vi har är vi helt beroende av att utrustningen fungerar. Vi har regelbundna serviceintervaller och brukar byta ut traktorerna när de har gått runt 5000 timmar, eftersom vi inte hinner lägga så mycket tid på dem. Det kommer oavsett inträffa oförutsedda händelser under en säsong och då är det absolut nödvändigt med bra mekanik, säger den unge bonden.  

 

Obegränsad tillgång till vatten

Vattnet till anläggningen kommer från Glomma. Cirka tio meter från älvstranden står en isolerad container med belysning och värme. Där finns en elmotor på 55 kilowatt och en Grundfos-pump med kapacitet att pumpa 16 800 liter vatten i timmen. Vattnet pumpas in via en flotte som är förankrad i land, men som samlar upp vatten tio till tolv meter ute i ån. Vattnet sugs upp via ett rör på 25 centimeter i diameter. 2800 meter svart hårdplastslang har grävts ner för att transportera vattnet från älvstranden till åkern. Själva bevattningspivoten har en trecylindrig dieselmotor från Kohler som är kopplad till en generator som ger 400 volt. Detta ger kraft till alla elmotorer som driver bevattningspivoten. 

 

258 meter bevattningsbredd

Bevattningspivoten som i dag ger vatten på det banbrytande fältet, är 228 meter bred över fyra sektioner. På ena sidan finns ett nästan 30 meter långt överhäng, samt en bevattningskanon i änden, så att den totala bevattningsbredden är 288 meter. Längs hela pivoten finns munstycken med 360 graders spridning. Var 180:e meter finns en brandpost som bommen är kopplad till. Hur lång tid det tar att flytta bommen mellan två brandposter beror på hur mycket vatten den har programmerats att ge. Genom att skicka ett sms till bevattningssystemet kan det startas och stoppas och du kan bestämma hur mycket vatten som ska ges vid varje sektion.

Pivoten rör sig lite som en orm. Förströr sig en del några centimeter, sedan följer de andra efter. Hela pivoten rör sig inte samtidigt, förklarar Gjølstad. Bonden vattnar motsvarande 25 millimeter nederbörd ungefär var femte dag. Om vattnet kommer naturligt anpassas bevattningen efter nederbörden.  

Det är fullt upp med att vara växtproducent och mycket att göra under säsongen. Åkrarna längst bort från gården ligger en mil bort, så det blir en hel del körning längs vägen. Det är mycket vi inte kan kontrollera, men det är bra att veta att spannmålen och potatisen får det vatten de behöver oavsett hur klimatet är under växtsäsongen, säger Even.  

 

Mångfald på åkern

Silkebækken gård har ett eget packeri och levererar till både Ferskvarehuset (Coop) och NorFresh (Bunnpris). Bönderna odlar en mängd olika sorter och har i år Innovator, Mandel, Nansen, Asterix, Folva, Hassel och Anouk.  

Spännande nyheter

Avveckling av RJ Maskiner AB

Berätta mer

Vi svarar aldrig: "Nej, det går inte!"

RJ Maskiner är bland skandinaviens största på lantbruksmaskiner och utrustning för allt som har med radkultur att göra. Med dem får du utrustning för allt från jordbearbetning, precisionssådd och plantering – till skörd, sortering, packning och annan efterbehandling. 

Berätta mer

Från tallskog till potatisfält

Even har stora ambitioner för växtproduktion på Silkebækken. 2021 ökade han produktionen genom att använda ett nytt odlingsfält. Åkern har zonindelning som de flesta andra potatisbönder bara kan drömma om.

Berätta mer

– Jag har inte ångrat detta en sekund!

I dag har Stig Gammelsrød två Bauer T61 bevattningsvagnar på sin gård i Rygge i Østfold, Norge. Han är mycket nöjd med både dem och den service han får av återförsäljaren Grönt Maskin.

Berätta mer

Allt vi gör handlar om mat

Det är kanske inte självklart i vårt namn, men allt vi på RJ Maskiner och Grønt Maskin gör har med livsmedelsproduktion att göra, säger försäljningschef Per Brun, och berättar ivrigt om hur företaget nu satsar ytterligare genom att erbjuda allt du behöver av maskiner och utrustning för potatisproduktion.

Berätta mer

DOWNS CropVision®

Is a new generation optical sorter for unwashed potatoes. Fitted with the latest technological innovations, it allows a qualitative sorting of the potatoes at high speed before sorting them (to 100t/h).

Berätta mer

Våra leverantörer