Nyheters
/
Allt vi gör handlar om mat

Allt vi gör handlar om mat

Det är kanske inte självklart i vårt namn, men allt vi på RJ Maskiner och Grønt Maskin gör har med livsmedelsproduktion att göra, säger försäljningschef Per Brun, och berättar ivrigt om hur företaget nu satsar ytterligare genom att erbjuda allt du behöver av maskiner och utrustning för potatisproduktion.

Vi har långa traditioner och stor erfarenhet av utrustning förpotatisodling här i huset och nu ser vi fram emot att göra potatisodlarnas vardag ännu enklare, påpekar säljaren Vidar Børsebakke och berättar entusiastiskt om allt från utrustning till förgroning, betning, vattning, sprutning till sortering, lagring och förpackning.

– Vi har stora och gedigna producenter bakom oss som levererar kvalitetsutrustning inom precis allt potatisbonden behöver, från tidig vår tills potatisen är färdigpackad och klar för leverans till hösten, försäkrar Per.

– I det här landet har vi kortare säsonger, mycket smalare tidsfönster och annan zonindelning av markerna än bönderna nere på kontinenten. Därför skade maskiner och utrustning vi levererar vara solida och pålitliga samt välanpassade till den norska marknaden. Vi ska ha ett stort och välsorterat reservdelslager och folket i vår verkstad måste verkligen kunna sitt yrke, förklarar han.

Per Brun, försäljningschef Grönt Maskin

 

– Försäljning och service av utrustning för potatis var viktigt hos RJ Maskiner, som också blev en del av Grønt Maskin, så det råder ingen tvekan om att det finns mycket kompetens kring potatisodling här i huset, instämmer säljaren Vidar Børsebakke.

Det har han helt rätt i. Och bland de som harmest kunskap om potatis och potatisodling i Grønt Maskin finns just Vidar och Dag Fredrik. Vidar var själv potatisodlare i många år och hans grödor gick främst till storkök och storhushåll.

– Jag körde också mycket hyrkörning i det sammanhanget. Så jag är inte riktigt på marken när det kommer tillpotatis, ler han blygsamt.

Helt på potatisfältet är inte Dag Fredrik heller. Han har även en lång karriär som potatisodlare, och kan även stoltsera med utbildning från Potatisskolan, som är ett samarbete mellanLantbrukshögskolan, NLR (Norsk Lantbruksrådgivning), Fagforum Potet och Høgskolen i Hedmark (numera Fagskolen Innlandet).

– Titeln jag fick därifrån var "burkpotatis", skrattar han.

 

Inte riktigt på fältet

 

– På Harald Bjerkes Eftf., som var ett avföretagen som grundade Grønt Maskin, gjorde man mycket med allt som hade med potatis och potatishantering att göra, så vi har gott om folk i verkstaden som har bra kunskap om detta, tillägger han.

 

Norges första alternativ till Amadine

 

Förutom att odla potatis var Dag Fredrik med och startade en förpackningsanläggning som sålde norsk småpotatis till butiker och restauranger. Potatisen tvättades, polerades och lades i kartongförpackningar innan den skickades ut till kunderna.

– Det fanns säkert de som hade levererat den här typen av potatis från sin gårdsbutik tidigare, men vi var faktiskt först i Norge med att driva detta i relativt stor och kommersiell skala. 2013 gick vi också in i BAMA-systemet som det första norska alternativet till Amandine-potatis, säger han.

– Det råder ingen tvekan om att Grønt Maskin och RJ Maskiner har en entusiastisk och motiverad personal med förstklassig kompetens inom potatis. Därför var det naturligt för oss att ta upp den här tråden igen och satsa stort på maskiner och utrustning för denna viktiga del av nordisk jordbruk, säger han.

 Blastkrossar är den bästa ekologiska lösningen

 

– Vi levererar även potatis-blastkrossar, tillägger Vidar.

– Blasten på plantorna måste bort för att undvika att potatisen smittas. Och efter borttagandet av blasten med hjälp av gifter blev förbjudet har flera andra metoder kommit, bland annat ett antal skållningar. Men ingen av dessa är särskilt effektiv. Då är våra blastkrossaren långt bättre lösning, även i ekologisk mening. För blastkrossen maler upp den meterhöga potatisblasten till nästan ingenting, och efter att det låtit torka på åkern i två veckor har allt försvunnit ner i jorden, kan han berätta.

  

Tillgång till expertis


– Vår historia sträcker sig långt tillbaka vad gäller maskiner och utrustning, säger VD Rainer Hivand och tillägger att han tycker att satsningen på att bli en fullvärdig leverantör av utrustning till professionella odlare, framför allt inom radgrödor, är både korrekt och viktig.

– Det är också en styrka för oss att kunna dra växlar på vårt systerbolag, NORGRO, som har en mycket stark rådgivningsmiljö för odling av potatis, och som dessutom vet behovet av både utsädespotatisproducenter och professionella odlare, han tillägger och kan berätta att han mer än gärna hänvisar till dem för professionella frågor om allt från odlingsförhållanden till växtmedier.

 

Spännande nyheter

Avveckling av RJ Maskiner AB

Berätta mer

Vi svarar aldrig: "Nej, det går inte!"

RJ Maskiner är bland skandinaviens största på lantbruksmaskiner och utrustning för allt som har med radkultur att göra. Med dem får du utrustning för allt från jordbearbetning, precisionssådd och plantering – till skörd, sortering, packning och annan efterbehandling. 

Berätta mer

Från tallskog till potatisfält

Even har stora ambitioner för växtproduktion på Silkebækken. 2021 ökade han produktionen genom att använda ett nytt odlingsfält. Åkern har zonindelning som de flesta andra potatisbönder bara kan drömma om.

Berätta mer

– Jag har inte ångrat detta en sekund!

I dag har Stig Gammelsrød två Bauer T61 bevattningsvagnar på sin gård i Rygge i Østfold, Norge. Han är mycket nöjd med både dem och den service han får av återförsäljaren Grönt Maskin.

Berätta mer

Allt vi gör handlar om mat

Det är kanske inte självklart i vårt namn, men allt vi på RJ Maskiner och Grønt Maskin gör har med livsmedelsproduktion att göra, säger försäljningschef Per Brun, och berättar ivrigt om hur företaget nu satsar ytterligare genom att erbjuda allt du behöver av maskiner och utrustning för potatisproduktion.

Berätta mer

DOWNS CropVision®

Is a new generation optical sorter for unwashed potatoes. Fitted with the latest technological innovations, it allows a qualitative sorting of the potatoes at high speed before sorting them (to 100t/h).

Berätta mer

Våra leverantörer